Wędliny tradycyjne kontra tanie wędliny

Wędliny tradycyjne posiadają niedościgniony smak i aromat. Posiadają one wielu zwolenników i smakoszy. Na rynku istnieje jednak zauważalna tendencja do produkcji wędlin sztucznych i z coraz niższą zawartością mięsa. Z pewnością nie jest to dobry trend, a jego negatywne skutki widać będzie zwłaszcza po konsumentach. Tańsze wędliny to nigdy nie jest dobry wybór.
Wędliny tradycyjne kontra tanie wędliny
Wędliny tradycyjne mają na rynku konkurenta w postaci tanich i sztucznych wędlin z coraz niższą zawartością mięsa. Niestety tanie wędliny mają bardzo dużo konsumentów. Nie wynika to jednak najczęściej alby też prawie zawsze z ich jakości czy wybornego smaku, ale z niskie ceny. Wielu konsumentów podczas zakupów kieruje się w największym stopniu ceną produktów. Przez to wybierają oni wędliny niższe jakości, jednak zgodne z ich możliwościami finansowymi.
Cena wędlin tradycyjnych
Wędliny tradycyjne posiadają stosunkowo wysoką cenę, przez co odstraszają one znaczną ilość potencjalnych konsumentów. Ich cena jest jednak w pełni adekwatna do jakości, jaką one reprezentują. Wędliny tradycyjne posiadają wysoką zawartość mięsa, gdyż jest to niecałe sto procent, dlatego ich cena warunkowana jest każdorazowo cenami na rynku żywca. Do produkcji wędlin tradycyjnych nie wykorzystuje się tanich dodatków i ulepszaczy, gdyż powstają one z prawdziwego mięsa, które odpowiednio przyprawione ma niesamowity smak i aromat.
Jakość czy ilość?
Każdy konsument przed dokonaniem zakupu wybranego produktu staje przed pytaniem czy woli on postawić na jakość czy tez na ilość. Jest to najczęściej dylemat, który rozwiązywany jest przez stopień zasobności finansowej konsumenta. A wcale tak przecież nie musi być. Kupując wędliny tradycyjne w wyższej cenie i wyższe jakości inwestujemy nie tylko w doskonały smak, prawdziwy wiejski aromat, ale także na własne zdrowie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup małe ilości wędlin tradycyjnych, aniżeli zakup dużych ilości tanich wędlin. Tanie wędliny to przede wszystkim niska jakość, która generowana jest przez niską zawartość mięsa.
Tradycyjna technika produkcji
Wędliny tradycyjne produkowane są w klasyczny sposób, znany od bardzo wielu lat. W procesie produkcji nie ma sztucznych barwników, konserwantów ani żadnych innych substancji konserwujących. Wędliny klasyczne pozbawione są również barwników, a także sztucznych aromatów. Te z kolei w duże mierze wypełniają tanie wędliny. Ponadto tańsze wędliny zawierają duże ilości glutaminianu sodu, ale także różnego rodzaju żelatyn, które stanowią o ich stałe i zwarte konstrukcji. Tradycyjne wędliny posiadają dużą ilość porów i zagłębień, która występuje ze względu na naturalne ukształtowanie mięśni. Inaczej mówiąc dedykowana jest ona anatomią. Jednak najlepszy smak i aromat wędlin tradycyjnych otrzymuje się dzięki procesowi wędzenia na naturalnym drewnie. Używane drewno powinno być zarówno mokre jak i suche. Co ciekawe istotną rzeczą jest tu również gatunek drzewa, z którego pochodzi drewno. Ponadto proces ten powinien przebiegać powoli, a ogień nie powinien być zbyt duży.
Więcej informacji
Więcej informacji o wędlinach tradycyjnych znajdziesz na stronie https://wedlinyzdebiny.pl/ – rodzinna masarnia z tradycjami.